Prořezávání ovocných stromů

62% of 100%
Ovocné stromy lze rozdělit do dvou skupin: jádroviny a peckoviny. Dobře si všimněte, do jaké skupiny patří ovocné stromy ve vaší zahradě, protože vyžadují prořezávání v různých dobách, aby vám přinesly co největší užitek.
  1. Kdy byste měli prořezávat ovocné stromy?

    Mezi jádroviny (1) patří jabloně a hrušně. Tyto stromy byste měli prořezávat mezi začátkem ledna a začátkem března. Pokud je začnete prořezávat kdykoli dříve, budou náchylné na choroby, které by mohly poškodit jejich jmen a větve. Jádroviny by se měly prořezávat vždy za suchého počasí. Prořezávání by se nikdy nemělo provádět při silném mrazu.

    Mezi peckoviny (2) patří třešně, slivoně, broskvoně a meruňky. Peckoviny je lepší neprořezávat v zimě, protože by mohly být infikovány plísní. Prořezávejte peckoviny po rozkvetení v na přelomu dubna a května nebo po sklizni na přelomu srpna a září.

  2. Jaké nástroje potřebujete k prořezávání ovocných stromů?

    Nejvhodnějšími nástroji na prořezávání ovocných stromů jsou zpravidla zahradnické nůžky, prořezávací pila a odvětvovače. Na tenčí větve používejte zahradnické nůžky, na silnější větve prořezávací pilu a na obtížně dosažitelné větve odvětvovače.
  3. Jak byste měli prořezávat ovocné stromy?

    Odřízněte staré větve a větve, které nesou málo ovoce, ve vzdálenosti asi 10 cm od kmene. Pokud se větev rozděluje na dvě, jednu z nich odstraňte. Vytvoříte tím optimální průtok mízy do plodů. Větve rostoucí dolů nebo dovnitř lze odstranit. Odřízněte větve u kmene, abyste zajistili, že nevzniknou žádné nové výhonky.

Hodnocení

Ohodnoťte tyto postupy s pokyny.

Prořezávání ovocných stromů

3.1
3.1 of 5

190 celkem

  • 5
    59
  • 4
    38
  • 3
    19
  • 2
    18
  • 1
    56